Lackning av trycksaker


Vad menas egentligen med lackning av trycksaker?

Lackning kan göras på de flesta material och syftar dels till att skapa en förhöjd estetisk effekt genom den extra glansen.

Man kan även presslacka en produkt för att skydda mot att tryckfärgen färgar av sig. Har man t ex en stor blå yta så kan denna på vissa papper färga av sig på motstående sida, vilket undviks genom att presslacka den blåa plattan. Man kan även presslacka för att korta ned den tid som trycksaken behöver för att torka så att man kan starta efterbehandlingen tidigare.

Tekniskt sett så är en lack en lösning av exempelvis plast och lösningsmedel, liknande ett nagellack. Denna färglösa substans påförs sedan till att föremåls yta och det är detta som kallas lackning. Ibland kan problem uppstå om man vill falsa en lackerad trycksak. Då lacken är stel kan nämligen ytskiktet spricka när det falsas. Ett tips om man vill falsa är därför att istället laminera trycksaken, vilket gör den mer formbar än vid lackering.


TIPS! Lacka utvalda delar av trycksaken

Till skillnad från laminering, som har en effekt liknande den från lackning, så kan lackningen utföras partiellt, det vill säga på bara en viss del av trycksakens yta. Sådan partiell lackning är ofta mer märkbar och uppseendeväckande än hellackning eftersom kontrasterna framträder och belyser de lackerade ytorna.


Bildexempel på lackning av trycksaker vid Dixa tryckeri i Stockholm:

Free Porn, Hd Porn