Bindning & Häftning av trycksaker


Vad är det för skillnad på bindning och häftning?

Bindning och häftning är olika sätt att sammanbinda vikta ark. Detta kan ske genom att man syr med tråd (så kallad trådbindning), genom att man limmar ryggen (limhäftning) eller genom klamring, det vill säga häftning med metalltråd i ryggen eller från sidan. Likaså kan vi förstås erbjuda ex spiralbindning.


Vilket ska man välja?

Till mångt och mycket är det en smakfråga vilken bindningsmetod man föredrar, men de olika metoderna medför förstås också olika egenskaper och kvalitéer och passar olika bra för olika typer av trycksaker.

Exempelvis så är en fördel med spiralbindning att produkten utan problem och utan extra slitage kan ligga platt uppslagen. Väljer man trådbindning så är det värt att tänka på att tråden syns vid så kallade äkta uppslag, det vill säga när bladen hör till samma ark. Vid limbindning finns också några saker att ha i åtanke när man skapar sin trycksak, såsom att omslaget förstås måste inkludera en rygg, liksom att limmet fäster sämre om denna rygg har en tryckt yta.

TIPS! Håll koll på marginalerna

Det är viktigt att hålla koll på hur olika bindningmetoder påverkar trycksakens disponibla ytor och därmed hur man kan anpassa sin layout. Om man ska wire-o-binda sin trycksak, ofta tex ett block, rapport eller kompendium, så bör man tänka på att bindningen tar upp ca 7-9 mm med en vanlig ringstorlek.

Även vid limbindning av tjockare produktioner är det viktigt att tänka på den yta som går bort i bunten, dvs i ryggen där man limmar. Hur mycket man ska räkna med här beror bland annat på upplaga och gramvikt, här kan ni rådfråga oss för just er produktion.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free Porn, Hd Porn